Snižování úrokových sazeb u hypoték je velmi pozvolné

Klesající charakter úrokových sazeb u hypoték byl patrný také v měsíci květnu. Nicméně i přesto, že Česká národní banka opětovně v květnu snížila dvoutýdenní repo sazbu o půl procentního bodu, banky, dle Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, sazby u hypoték snižují velmi pomalu. Oproti dubnu, kdy se hodnota Indexu ustálila na 5,23 procentech, došlo v měsíci květnu ke snížení o pouhých 0,08 procentního bodu. Ekonomové však očekávají, že se sazby přiblíží ke konci roku ke čtyřem procentům.

„Od začátku roku sledujeme pokles úrokových sazeb, který je však velmi pozvolný. K významnějším výkyvům v následujících měsících pravděpodobně nedojde, drobný výkyv ve voji sazeb mohou způsobit jen jednotlivé akce bank v rámci konkurenčního boje,“ uvádí Michaela Pudilová, analytička hypotečních a spotřebitelských úvěrů ze společnosti Broker Consulting.

I přes opakovaná snížení základní repo sazby Českou národní bankou, ke kterým dochází od začátku letošního roku, se průměrné úrokové sazby u hypoték stále ještě nedostaly pod pět procent. Ekonomové však očekávají, že se úrokové sazby přiblíží ke konci roku ke čtyřem procentům a podpoří tak poptávku po hypotečních úvěrech. Dle dat Broker Consulting Indexu, sledující vývoj hypoték je patrné, že se sazby od konce roku snížily o 0,54 procenta. Zatímco v prosinci základní úrokové sazby startovaly na 5,71 procentech, v květnu se jejich průměrná hodnota ustálila na 5,17 procentech. Stejně, jako sazby, klesá také předstihový ukazatel Broker Cosulting hypotečních úvěrů, který na měsíc červen předpovídá hodnotu 5,36 procenta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *